Editie02_MarkSenten IMG 0473KH Engine voorwoord door Mark Senten

De coronapandemie houdt de wereld nog steeds in zijn greep. Ook in het najaar van 2020 zien we helaas nog steeds de gevolgen van het virus op onze business, maar tegelijkertijd mogen we ook voorzichtig verder kijken. Er staan immers genoeg uitdagingen voor de deur, uitdagingen waarbij de expertise van KH Engineering zeer gewenst is.

De effecten van de corona- en oliecrisis zijn merkbaar in de hele industrie. Sommige investeringen worden geannuleerd of uitgesteld, en de opdrachten waar we wél mee aan de slag kunnen zijn vaak deelopdrachten, omdat de totale investering wordt opgedeeld en over een langere termijn uitgespreid. Dat maakt het inplannen van het werk ingewikkeld en vraagt dus naast onze gebruikelijke accuratesse ook om creativiteit. Daarnaast verwachten klanten van ons ook een lage prijs, en de druk om tijdens een project budgetoverschrijdingen te vermijden is hoog. We moeten dus scherp blijven om onze positie in de markt te behouden.

Er zijn gelukkig ook veel projecten die goed doorlopen, en bovendien hebben we nog wel het een en ander te verwachten: zo staan er momenteel veel offertes uit, zowel bij nieuwe als bij bestaande klanten. De chemie en de storage & logistics-markten blijven daarbij onze grootste targets.

Groen herstel

Hoewel de jongste voorspellingen uitgaan dat economisch herstel pas vanaf de zomer van 2021 zal plaatsvinden, vind ik dat we positief moeten blijven. Na regen komt zonneschijn, en het economisch herstel zal gepaard gaan met meer aandacht voor ecologie: groen herstel dus, zoals het in de EU Green Deal staat. Investeringen rond energie-efficiëntie en waterstof komen nu nog prominenter onder de aandacht, en deze projecten zullen de komende tijd een groot deel van onze capaciteit opslokken. Daarnaast leiden de investeringen in Antwerpen van grote concerns als INEOS en Borealis tot een hele serie aan projecten, die ook werk voor KH Engineering opleveren. Momenteel is de drukte in de storage & logistics-markt opmerkelijk, waar we door onze pragmatische en dynamische aanpak intussen een geduchte speler zijn. Met dit pragmatisme, gekoppeld aan onze zelfverzekerde aanpak, onderscheiden we ons in de markt. Belangrijk, want daardoor kunnen we onze klant met maatwerk van dienst zijn.

Dynamische calculaties en 3D-scanning

Een unieke competentie waarmee wij ons eveneens onderscheiden is het uitvoeren van dynamische calculaties. Het effect van bewegende vloeistofmassa’s op statische structuren is immers een steeds terugkerend gegeven in ons engineeringwerk, en dat kunnen wij volledig in-house organiseren. Ook het feit dat we met Smart AIS en Euro Drone Inspections onze eigen 3D-scanning kunnen aanbieden wordt door steeds meer klanten gewaardeerd. Zo blijft alle werk in één hand en heeft de klant slechts één aanspreekpunt.

Tot slot nog een grote pluim voor al onze mensen: dat we er zelfs in deze lastige corona-periode in slagen om onze klanten te blijven bedienen alsof er niets aan de hand is, is een krachttoer op zich. Office-based, site-based of home-based, het doet er eigenlijk niet toe, want de veerkracht waarmee we ons werk blijven opleveren is opmerkelijk. Ik wil al onze medewerkers dan ook bedanken voor hun inzet en en doorzettingsvermogen in deze uitdagende omstandigheden. 

Het einde van het jaar 2020 is alweer in zicht. Namens alle collega’s van KH Group wensen wij u een gelukkig en gezond 2021 toe.

Mark Senten
Business unit manager voor KH Engineering in België