TES Wilhelmshaven2De stad Wilhelmshaven (met de enige Duitse diepzeehaven) gaat een cruciale rol spelen in de Duitse energietransitie. Na eerdere plannen voor een grote groene waterstoffabriek komt daar nu ook een terminal voor groen gas bij. Bovendien komt er een CO2-exportmogelijkheid. Door heel Duitsland afgevangen CO2 wordt dan daarvandaan naar het Midden-Oosten geëxporteerd. Daar wordt het gebruikt om, met behulp van elektriciteit uit goedkope zonne-energie, klimaatneutraal methaangas te produceren via elektrolyse. Dit gas wordt per schip vervoerd naar de terminal in Wilhelmshaven, vanwaar het via bestaande gasleidingen het gasnet in kan. Zo is de cirkel weer rond.

Noord-Duitsland moet een centraal knooppunt worden voor de productie en import van groene waterstof, export van CO2 en import van groen gas. De enige diepwaterhaven van Duitsland in Wilhelmshaven speelt daarin een centrale rol. Daar wordt momenteel een zogeheten “Green Energy Hub” gerealiseerd door het bedrijf Tree Energy Solutions (TES). TES is een groene-waterstofbedrijf dat koolstofvrije energie op industriële schaal levert. Hun doel is de energietransitie te versnellen door gebruik te maken van de bestaande wereldwijde energie-infrastructuur om klanten te voorzien van groene waterstof, groen gas en groene elektriciteit. De eerdere plannen voor een groene waterstoffabriek zijn, samen met een nieuw te bouwen terminal voor groen gas, in een stroomversnelling terecht gekomen na het besluit om de afhankelijkheid van Russisch aardgas af te bouwen. 

Industriële eindgebruikers
Het nieuw te bouwen complex, de “Green Energy Hub” in Wilhelmshaven, bestaat uit verschillende onderdelen die samen gaan zorgen voor groene waterstof en groen gas. Het waterstofbackbone-netwerk van OGE en RWE brengt de groene waterstof uit de nieuwe fabriek naar industriële eindgebruikers. Er komt een aansluiting op het CO2-transportnetwerk van OGE (Open Grid Europe, een groot Duits gasnetwerkbedrijf). Die zorgt ervoor dat in Duitsland afgevangen CO2 naar de plek van bestemming in het Midden-Oosten kan worden gebracht. Daar wordt het gebruikt om, met behulp van elektriciteit uit goedkope zonne-energie, klimaatneutraal methaangas te produceren via elektrolyse. Per schip gaat het dan terug naar de importterminal in Wilhelmshaven. De importterminal zal bestaan uit zes aanlegplaatsen en acht opslagtanks met in totaal 1,6 miljoen m3 opslagcapaciteit. De terminal sluit direct aan op een bestaand groot gaspijpleidingnetwerk en op een aantal zoutcavernes die geschikt zijn voor opslag.

Miljardenproject
MicrosoftTeams image 44 center top 500x505Voor dit miljardenproject verzorgt KH Engineering verschillende diensten. Commercieel manager Kees Vonk vertelt: ‘Je kunt hierbij denken aan wat ik noem: “interconnecting teamwork”. Daarmee bedoel ik dat wij zorgen voor de verbinding van allerlei installaties die nodig zijn om deze gloednieuwe kringloop ook daadwerkelijk te kunnen laten functioneren. Samen met de klant hebben we de scope van allerlei onderliggende installaties en projecten tot één geheel gebracht. Dat verbindende stuk is interconnecting. Maar het is ook verbindend in de zin van teamwork, aangezien er collega’s van alle drie de vestigingen van KH Engineering aan meewerken. Zo is de Cost Estimate door de collega’s in Nederland gemaakt en is een deel van het eerste ontwerp en planning binnen de Front-end engineering design (FEED) in België en Nederland gedaan. Het is voor ons een bijzonder project. De opdrachtgever, TES, kende ons al van ons werk voor zijn Nederlandse terminals. Daarom waren we verheugd om ook voor dit unieke project gevraagd te worden. Ik vind het een heel slim idee om CO2 af te vangen en als grondstof te gebruiken. Zeker om dit te doen in het Midden-Oosten, waar je profiteert van zeer goedkope zonne-energie. Daarom zou je kunnen zeggen: “Met KH Engineering haal je het zonnetje in huis!”’

TES Logotagline RGB

Voor meer informatie: www.tes-h2.com