Patrick de Jong EDI LargeMet de nieuwste aanwinst binnen de vloot van Euro Drone Inspections, kan het bedrijf zijn industriële klanten nog beter van dienst zijn met inspecties. Opdrachtgevers kunnen hun voordeel doen met verbeterde nauwkeurigheid en efficiency, onder andere doordat de fonkelnieuwe Elios 3 binnen één seconde een 3D-model van zijn omgeving kan maken. Maar de allerbelangrijkste winst zit ‘m in het feit dat er steeds minder mensen nodig zijn voor inspectiewerk in besloten ruimtes. Dat maakt het werk veiliger. 

Patrick de Jong van Euro Drone Inspections vertelt: ‘Inmiddels hebben we een uitgebreide en indrukwekkende vloot aan drones, inclusief een goed team van gekwalificeerde drone-piloten. De services die we bieden zijn uiteenlopend. Het varieert van 'beauty shots', bijvoorbeeld van een specifiek evenement, tot inspecties op plekken waar je als mens niet kunt of wilt komen. Bij zulke klussen kun je denken aan werken op hoogte, maar ook aan wat we noemen 'confined spaces': industriële besloten ruimten waarin mensen alleen onder zeer strikte voorwaarden mogen komen. Bijvoorbeeld een opslagtank voor chemicaliën. Daarnaast gebruiken we drones voor 3D mapping. Een drone vliegt dan in een bepaald gebied en kan op de millimeter nauwkeurig objecten en hun positie inmeten. Later kun je daarvan dan een compleet digitaal 3D-model maken. 

Veelzijdig 
Ook een drone kent zijn beperkingen. Patrick: ‘Op plekken waar je echt contact moet maken met het materiaal dat je onderzoekt, wordt het lastig. Maar in heel veel gevallen biedt de inzet van een drone echt uitkomst. We kunnen er per vlucht verschillende apparatuur aan koppelen, dus het is heel veelzijdig. Voor emissiemetingen van zeeschepen hangen we er bijvoorbeeld een speciaal verlengstuk aan met een soort 'snuffelsensor'. 

3D-modelMicrosoftTeams image 1 1 Large 
De meest recente aanwinst van Euro Drone Inspections is de Elios 3. Deze drone heeft een bolvormige rolkooi, wat hem bij uitstek geschikt maakt voor werk in besloten ruimten en bescherming biedt tegen onverhoopte botsingen. De drone belooft vooral in de industriële omgeving veel meerwaarde te bieden. ‘Het apparaat is zo geavanceerd, dat het na het aanzetten binnen een enkele seconde via een lasermodule zijn complete omgeving heeft omgezet in een 3D-model’, vertelt Patrick enthousiast. ‘En met behulp van een split screen kan de dronepiloot niet alleen het beeld van de drone live waarnemen, maar ook de drone realtime in zijn omgeving zien vliegen, door middel van 3D-cameratechnologie.’ 

Aantoonbaar maken 
Naast al deze voordelen heeft de Elios 3 nog een belangrijk voordeel. ‘Een drone moet regelmatig van batterij verwisselen,’ legt Patrick uit, en daarvoor moet hij terugvliegen vanaf de plek waar hij bezig was. Met het oudere type drone moest je op 'fingerspitzengefühl' zo nauwkeurig mogelijk terugvliegen naar de plek waar je gebleven was. Doordat de Elios 3 meteen een 3D-model maakt, kan de drone precies onthouden waar hij gebleven was. Zo kun je aantoonbaar maken dat je geen dubbel werk doet én dat je geen enkel plekje hebt overgeslagen. Bovendien kun je van elke 'verdachte plek', bijvoorbeeld een roestpit of een haarscheurtje, meteen een foto maken die direct in het 3D-model wordt ingevoerd. Na afloop van de inspectie hoef je alleen maar op de foto te klikken en je ziet direct in het model de exacte plek waar deze 'verdachte plek' is aangetroffen.’ 

Drones worden ingeburgerd 
Het allerbelangrijkste voordeel van de inzet van drones is en blijft de veiligheid, stelt Patrick. ‘Er zijn gewoon plekken waar asset owners hun mensen het liefst niet heen willen sturen, en als het dan toch moet, moeten ze een klein fortuin uitgeven aan veiligheidsmaatregelen. Denk aan werkprocedures, mangatwachten en een reddingsteam dat doorlopend paraat moet staan. Dat heb je met een drone allemaal niet nodig.’ Dat is één van de redenen dat Patrick verwacht dat de drones binnen een paar jaar zó ingeburgerd zijn, dat er geen mensen meer in besloten ruimtes hoeven te komen. ‘Eén van onze klanten heeft het plan om al volgend jaar 80% van deze inspecties met drones te doen in plaats van met mensen. De mens blijft voorlopig nog nodig, voor validatie en reparatie, maar dat werk zal ongetwijfeld op termijn door robots overgenomen worden. 

Voor meer informatie over de inzet van drones, neem contact op met Patrick de Jong via patrick.de.jong@smart-ais.com

Euro Drone Inspections - Elios 3

Euro Drone Inspections logo 2021 licht standaard logo

Voor meer informatie over Euro Drone Inspections: www.euro-drone-inspections.eu.