RLB 3005 Large2Je merkt het aan alles: de energie- en grondstoffentransitie krijgt vorm. Lange tijd is erover gesproken, nu gaan we echt naar de uitvoering. Wat dat betreft kan ik me goed vinden in de titel van het VNCI-rapport: ‘Van Routekaart naar Realiteit’. Ook bij KH Engineering merken we dat. Er komen veel aanvragen om klanten te helpen met het veranderen van hun fabrieks-layout, hun procesontwerp, hun elektriciteitsvoorziening en andere utiliteiten. Soms zelfs vragen ze ondersteuning bij het overstappen op nieuwe – biologische of hernieuwbare – grondstoffen. Met allerlei bijkomende veiligheidsvraagstukken en de benodigde bouw- en milieuvergunningen.  

Speciaal voor deze vragen hebben we de werkgroep New Energy & Infrastructure opgericht. Daarmee helpen we onze klanten met bestaande assets bij hun transitie, en realiseren we nieuwe fabrieken, bijvoorbeeld voor kunststofrecycling. Dat doen we met een masterplan, om daarvandaan stap voor stap de benodigde aanpassingen door te voeren. Of we helpen juist aan de aanbiederskant: denk aan een startup of scale-up die een bepaalde technologie wil opschalen naar industriële omvang en normen. En we helpen bij het rondrekenen van de business case en het vinden van subsidies.

KH Engineering heeft een goede positie om een belangrijke rol te spelen in de transitie. We zijn groot genoeg om serieuze grote projecten aan te kunnen en klein genoeg om altijd op zoek te gaan naar de meest pragmatische oplossing per klant. We hebben oog voor de mix aan mogelijkheden die er is. Terecht, want wat al duidelijk is geworden, is dat er geen wondermiddel bestaat voor de transitie. Het zal steeds opnieuw een maatwerkaanpak zijn. Waar voor de één de inzet van elektrificatie voldoende is, zal de ander overgaan op waterstof of recycling.

Een ander voordeel van KH Engineering is dat we met allerlei partijen kunnen samenwerken: van kleine specialisten tot grote multinationals. We kennen de marktpartijen die er zijn en kunnen die met elkaar verbinden. We zijn niet gebonden aan eigen licenties of patenten en zijn heel onafhankelijk en praktisch gericht op maatwerk voor onze klanten.

Bovendien wordt duurzaamheid zo vanzelfsprekend dat we hebben besloten dat we in elke engineeringsopdracht een toetsing op duurzaamheid uitvoeren. Kan het – al dan niet voor hetzelfde geld – klimaatvriendelijker? Dan zeggen we dat.

In deze editie van KH Engine vind je verschillende artikelen over transitieprojecten die we voor onze opdrachtgevers uitvoeren. Ook hierin tonen we onze veelzijdige en pragmatische aanpak. Zo geven we een paar voorbeelden van wat wij doen om de transitie echt tot realiteit te maken!

Marc Steigenga
CCO KH Engineering