Editie04_Farma_RLA 9394 bewerkt LargeKEES VONK
De farmaceutische industrie is letterlijk van levensbelang. In het afgelopen jaar zijn we daarmee nog eens extra nadrukkelijk geconfronteerd. Het belangrijke werk dat zij doet voor onder andere vaccins en geneesmiddelen vergt veel onderzoek en nauwkeurige en herleidbare productiemethoden. KH Engineering breidt zijn rol in de farmaceutische sector steeds verder uit.

De meeste geneesmiddelenfabrikanten hebben productielocaties en onderzoekslocaties, soms op één fysieke plek, en soms op verschillende. Maarliefst 29 farmaceutische bedrijven uit de wereldwijde top 30 hebben vaste voet in België. Daarbij horen Johnson & Johnson (het moederbedrijf van Janssen), GlaxoSmithKline, Pfizer, UCB, Teva en BASF. In Nederland is recent een enorme miljarden-investeringsgolf op gang gekomen, met als koplopers de Amerikaanse farmaceutische bedrijven Merck & Co (MSD), Johnson & Johnson en Gilead. Dit is dus een sector met veel investeringskracht, waarin KH Engineering een grotere rol wil gaan spelen. Daarom voerde KH Engineering onlangs een marktonderzoek uit, om beter inzicht te krijgen en ons dienstenaanbod beter af te stemmen op deze zeer interessante markt.

Soorten actieve ingrediënten

Editie04_Farma_API BenchmarkIn geneesmiddelen is het belangrijkste onderdeel de werkzame stof ofwel ‘Active Pharmaceutical Ingredient’ (API). Er bestaan verschillende soorten API’s: synthetische, biotechnologische en nucleaire API’s. Synthetische API’s bestaan uit chemicaliën, biotechnologische API’s uit levende organismen (bacteriën en gist) en nucleaire API’s zijn ingrediënten voor radiofarmaceutische geneesmiddelen. Deze API’s worden geproduceerd door grondstoffen in reactoren of versnellers te bestralen.

API-producenten

De API-producenten kun je opdelen in drie categorieën. Sommigen werken met ‘captive manufacturing’ aan de eigen productie van geneesmiddelen. ‘Merchant manufacturing’ is bedoeld voor de open markt aan handelaren of distributeurs. Bij ‘contract manufacturing’ werkt een fabrikant in opdracht van andere farmaceutische bedrijven. KH Engineering is letterlijk van al deze markten thuis en heeft bij verschillende producenten al een rol als engineeringsbureau. Bij het ene farmaceutische bedrijf werken we aan dagelijks onderhoud van hun productie-installaties, bij het andere verzorgen we het complete EPCM van een nieuwbouw- of uitbreidingsproject.

Schoon, streng, herleidbaar
Editie04_Pharma_shutterstock 1268263639‘De ambities van KH Engineering in deze markt zijn hoog’, vertelt commercieel manager Kees Vonk. ‘Vandaar dat we nu een speciaal “Pharma-team” hebben ingericht, waarin collega’s uit België en Nederland samenwerken en hun kennis en kunde met elkaar delen. We hebben enerzijds zelf veel expertise in huis om geografisch in Europa te groeien én meer farmaceutische fabrikanten van dienst te zijn. Anderzijds zijn we bezig om strategische partnerships aan te gaan met bedrijven die ons kunnen ondersteunen. Bijvoorbeeld bij het aantoonbaar voldoen aan CGMP (Current Good Manufacturing Practice), de strenge standaard die de Amerikaanse FDA (Food & Drug Administration) voorschrijft aan farmaceutische bedrijven. In een omgeving waarin levensreddende medicatie wordt gemaakt moet je immers de allerschoonste en allerstrengste productieprocessen hebben. Elke stap die je zet moet herleidbaar zijn, van het allereerste ontwerp van een productielijn tot de grondstoffen in de doordrukstrip die bij jou thuis ligt.’

Black piping

Naast de extreem veeleisende productie-omgeving heeft de farmaceutische sector ook behoefte aan wat zij “black piping” noemen: de voorzieningen die niet in contact komen met het product maar toch hard nodig zijn, bijvoorbeeld stoom of luchtkoeling. Deze utilities vallen niet onder CGMP maar zijn wel van cruciaal belang voor het productieproces. Ook hierin kan KH Engineering een belangrijke rol spelen. In de komende maanden werkt KH Engineering hard verder om een sterkere positie op de farmaceutische markt te veroveren. Wordt vervolgd!

Wilt u meer informatie over wat KH Engineering voor u kan betekenen of bent u geïnteresseerd in de infograpic van het onderzoek? Neem dan contact op met Kees Vonk via kees.vonk@khe.eu of +31 (0)6 54972747.