In de luchtvaart is veiligheid prioriteit nummer één. Onderdeel van het veilig houden van de luchtvaart is het testen van vliegtuigmotoren na een volledige revisie of reparatie in de KLM motorenshop. Dat gebeurt in een speciale test cell van KLM in gebouw 420 op Schiphol-Oost. Motoren van diverse vliegmaatschappijen komen hier naartoe voor tests en inspecties, voordat ze weer gemonteerd worden en een vliegtuig veilig de lucht in kan. Om het gebouw te laten blijven voldoen aan de laatste stand der techniek en vigerende wet- en regelgeving, moest er een aantal grote onderhoudsprojecten binnen het gebouw uitgevoerd worden. Samen met KH Engineering zorgde KLM voor een integrale aanpak van deze projecten. 

‘Het gebouw gaat al geruime tijd mee (gebouwd in 1972) en een aantal technische voorzieningen was aan vernieuwing toe’, vertelt George Penthum, KLM-Programmamanager Real Estate. ‘Zo moest de geluidsisolatie van het gebouw vervangen worden en de schoepen van de luchtinlaat in het gebouw gestraald en opnieuw geschilderd worden. Daarnaast waren diverse systemen aan vervanging toe: de verdeelinrichting en elektrotechnische installatie, de bekabeling, verlichting en de blusinstallatie. 

In ruim drie weken Projectfoto IMG 2138

Kortom, een reeks aan flinke renovaties die stuk voor stuk veel impact zouden hebben op de beschikbaarheid en bedrijfsvoering van de test cellEn hoe langer de test cell stilstaat, hoe langer het duurt voor er weer geld verdiend wordt. George‘Vandaar dat we op een gegeven moment op het idee gekomen zijn om de ‘shutdown-aanpak te overwegen, zoals gebruikelijk in de chemische industrie. Dat houdt in dat je dan alle projecten tegelijkertijd uit gaat voeren. We hebben toen samen met het projectteam van KH Engineering een assessment daarop gedaan. Wij achtten dat haalbaar en kwamen er daarbij op uit om de complete renovatie integraal in ruim drie weken uit te voeren. 

Op tijd weer opstarten 

Corporate Real Estate Manager John Sowa van de KLM vervolgt: ‘Het grote voordeel daarvan is natuurlijk dat je dan meteen in één keer alles gehad hebt en niet drie jaar lang steeds een onderdeel. Anders zou je misschien zes keer twee weken dicht moeten. Edu van de Haar, Team Leader Engine test cell & Transport bij KLM, vond dat heel goed nieuws. ‘Voor mij was het belangrijk dat we op tijd weer op zouden kunnen starten. Je moet bedenken dat we hier normaal gesproken zeven dagen in de week vliegtuigmotoren testen. En misschien klinkt “ruim drie weken” niet eens als superlang, maar voor ons is het een zeldzaamheid die misschien eens in de tien à vijftien jaar voorkomt. De pandemie heeft er wel voor gezorgd dat er minder wordt gevlogen dus in die zin was dit ook een goed moment om alles in één keer aan te pakken.’ 

Goede voorbereiding 

Een belangrijke voorwaarde’, stelt George, ‘was natuurlijk een goede voorbereiding met goede engineering, veel aandacht voor safety & compliance en slimme logistieke oplossingenZo hebben we bijvoorbeeld ervoor gezorgd dat al het benodigde materiaal twee weken van tevoren “on site” was en is een grote steiger van tevoren ge-engineerd en alvast pre-fab op het naastliggende parkeerterrein opgebouwd. Tijdens de uitvoering is de steiger in één keer op de juiste plek het gebouw in gehesen. En op het hoogtepunt van deze klus zouden we met 150 mensen per dag in het relatief kleine gebouw aan de slag moeten, dat vergde ook veel nadenkwerk over de juiste routing.’ John: ‘om nog maar te zwijgen van alle Covid-maatregelen, waarvan we op het moment van voorbereiden nog weinig over wisten.’ 

George John en Marco3Goede sfeer was succesfactor 

KH Engineering verzorgde de engineering, het projectmanagement, QHSE, constructiemanagement en alle verdere organisatie van de projecten. ‘Ik denk dat de goede onderlinge sfeer een belangrijke succesfactor was’, vindt George. ‘Iedereen was enthousiast, KH Engineering had een goede mix van ervaren mensen en “jonge honden” die heel leergierig zijn, en iedereen was heel gemotiveerd en toegewijdWe hebben goed samengewerkt, zowel in de voorbereiding als in de uitvoering, waarbij dit zich echt bewezen heeft bij het oplossen van vaak acute problemen.

Onder de indruk 

Reden voor tevredenheid is er zeker. Het lukte om alle projecten vrijwel binnen de tijd af te ronden en weer tijdig op te starten. De test cell is in één klap gemoderniseerd. John: ‘Ik vond het spannend of het team al dat werk veilig en binnen de afgesproken tijd zou kunnen uitvoeren, maar ze hebben het meer dan goed gedaan, in alle aspecten van het project. Ik ben zelf gedurende de uitvoering ook op verschillende momenten gaan kijken en was onder de indruk van de goede organisatie en het vermogen van KH Engineering om echt aan alles te denken en goed te communiceren met opdrachtgevers én onderaannemers.’ 

State-of-the-art Oplevering Marco en Edu2

Voor Edu telde het zwaarst dat hij weer tijdig op kon starten: ‘We waren nagenoeg binnen de afgesproken tijd weer operationeel, zodat we onze klanten weer konden helpen. Het combineren van al deze projecten leverde veel tijdwinst op, en daarom ook een kostenbesparing. De test cell is nu in één keer weer helemaal state-of-the-art en kan zeker vijftien jaar op een solide manier mee.

 

 

Voor meer informatie, raadpleeg https://www.klm.com/.