Transport wordt een stuk schoner, onder andere door de inzet van biobrandstoffen. Bij Evos Rotterdam werken ze daar keihard aan. Evos is één van de grootste tankopslagbedrijven van Rotterdam die volledig gericht zijn op bio-ethanol en methanol. Met hulp van KH Engineering werken ze daar momenteel aan een groot tank-conversieproject.  

‘We zijn onze bio-ethanol tankopslag flink aan het uitbreiden door onder andere een aantal bestaande opslagtanks voor methanol om te bouwen naar opslagtanks voor bio-ethanol’, zegt Johannes Veldt, Commercieel Manager bij Evos. De hoofdmoot van al deze bio-ethanol is uiteindelijk bestemd om autorijden schoner te maken. Aan de pomp heb je het dan over E10, waarbij dat getal 10 staat voor het percentage bio-ethanol dat in de benzine zit. De vraag naar hernieuwbare brandstof zal in de komende jaren alleen maar verder toenemen. De Europese bijmengverplichting stijgt en daardoor stijgt ook de vraag naar bio-ethanol. 

'Huis-engineeringsbureau'
Voor dit project is KH Engineering zo ongeveer het 'huis-engineeringsbureau' geworden, vertelt Operations Manager Peter Arensman. ‘We hebben heel veel expertise over onze tanks in huis, maar als het gaat om ontwerp- en tekenwerk en het uitdenken van nieuwe concepten, doen wij een beroep op KH Engineering. Zij verzorgden de basic en detailed engineering. Wij hadden behoefte aan een goede partner voor dit project en die vonden we in KH Engineering. Het is goed en prettig samenwerken en ze denken goed mee. Ook blijven ze betrokken bij het project. 

Flexibiliteit20221201 DJI 0985 Large
We kennen elkaar zo goed, dat het heel fijn sparren is’, vervolgt Peter. ‘Als wij een bepaald plan hebben kunnen we samen met de engineers van KH Engineering hardop nadenken, zonder dat dat meteen hoge kosten met zich meebrengt. Er zit geen enkele kloof tussen Evos en KH Engineering, we pakken de zaken echt samen aan. We kunnen heel goed en snel schakelen en dat maakt de samenwerking voor mij wel redelijk uniek. Ook hun flexibiliteit vind ik prettig. Het is bijvoorbeeld wel voorgekomen dat we door opgelopen materiaal-levertijden met een bepaald deelproject nog niet aan de slag konden. In overleg met KH Engineering kiezen we dan gewoon een project waarmee we wél meteen van start kunnen. Voor mij is dat een goede werkwijze. 

Spiegel voorhouden 
Johannes vult aan: ‘Ze passen zich goed aan en houden ons ook, als het nodig is, een spiegel voor. Je hebt genoeg bedrijven die zich afwachtend opstellen of van ons als klant eisen dat we ons aan de exacte planning houden. Maar als dat om de één of andere reden niet lukt, is het echt fijn als je een engineeringspartner als KH Engineering hebt, die meteen gaat kijken naar wat er dan nog wél kan lukken. En doordat ze nu al een tijd actief zijn en hier verschillende projecten hebben gedaan, kennen ze onze terminal erg goed. Zo kregen we van hen bijtijds de tip dat bepaalde transformatoren op den duur onvoldoende capaciteit zouden hebben om er nog meer pompen aan te koppelen. Daar waren we ongetwijfeld zelf ook wel achter gekomen, maar nu wisten we het ruim op tijd en konden we dus ook de plannen sneller aanpassen. 

3D-scans 
Peter: ‘Ook hebben zij 3D-scans gemaakt voor een computermodel van ons terrein en de installaties. Ik vind dat een waardevolle toevoeging, omdat het een uitstekende visualisatie is van ons terrein en onze assets, waarop je ook nieuwe uitbreidingen of aanpassingen kunt projecteren.’ Het project moet ongeveer half 2023 gereed zijn en dan heeft Rotterdam er dus weer heel wat bio-ethanol-opslagcapaciteit bij. 
 

Logo Evos 2

Voor meer informatie over Evos: www.evos.eu.